Jeg ved noget om overskud …

Overskud er undervurderet – for når du handler, træffer beslutninger eller kommunikerer fra en tilstand af overskud, så skaber du som regel mere positive og styrkende resultater.Kristine Øjken Mere OVERSKUD i hverdagen og Livet (1)

Overskud kan virke som noget meget uhåndgribeligt og måske lidt svært tilgængeligt – for hvad er overskud egentligt?

Overskud kan beskrives som den mængde energi eller vitalitet, som du har adgang til på et givent tidspunkt. Og den mængde energi du har til din rådighed, er koblet til hvor påvirkelig dine følelser er.
Måske er dit energiniveau til, at der ikke skal så meget til at hyle dig ud af den, og at du derfor har lettere ved at blive vred eller såret eller stresset.
Eller måske er dit energiniveau til, at du uden større udfordring kan sige: “Den klarer jeg” – uanset hvilket problem der opstår.

Dit energiniveau fungerer lidt ligesom en bankkonto – hvis der bliver trukket for store veksler på din energi og vitalitet, ryger du i underskud, og kan ultimativt opleve at gå fallit. Det ville fx være, hvis du har trukket så store veksler på dig selv, at du er sygemeldt med stress.

Omvendt kan vi også sætte ind på kontoen – og dermed generere overskud.

Den mest direkte vej til at skabe overskud, er at være i god kontakt med vores behov. Dem er der overordnet to slags af, som du med fordel kan kende:

Dine umiddelbare behov og det jeg kalder for ædle eller spirituelle behov.

Dine umiddelbare behov, er de grundliggende behov som alle mennesker har. De er nødvendige for, at du ikke decideret er i underskud – det er næring, vand, søvn, bevægelse, sex og “mening”.
Hvis de er dækket, så er du ikke i decideret underskud. De behøver ikke være absolut nødvendige for din overlevelse, men det skal være behov, som du virkeligt føler dig handicappet af, hvis de ikke bliver dækket.

Dine ædle eller spirituelle behov er de behov, der skruer op for glæden ved livet eller gør at du trives. Det kan være alt fra nussetid, mig-tid, alenetid til regelmæssigt møde med veninder, kreative interesser o.lign. Det er kort sagt alle de ting, der er med til at løfte dit humør og inspirere dig.

(Jeg sætter fx enormt meget pris på daglig “nussetid” – det er tid, som ikke har et specifikt formål, men hvor jeg nusser rundt og ordner ting i hjemmet. Det er sjælent struktureret, men jeg kan sværme rundt mellem småting, som at vande blomster, sætte en vask over, ordne nipsting – og bare være i bevægelse.)

De er altså ret individuelle.

Du har arbejde specifikt med dit overskud ved at blive klar på, hvad dine behov egentligt er – og ikke mindst, hvad der skal til for at opfylde dem. Og hvor længe en “fuld behovstank” holder. Jeg har bedst med at bevæge mig mindst 30 min. hver dag. Hvis jeg kommer ned under 20 min., ved jeg, at jeg bliver rastløs, og erfaringen viser, at så er jeg ikke helt mig selv.

Med andre ord, kan jeg planlægge 30 minutters bevægelse om dagen, og derved sørge for, at jeg får dækket det behov. Og det er vigtigt at det bliver dækket. Ikke vigtigt som hvis der blev ringet 112 fra min bedste veninde – så ville behovet for at være der for hende overrule behovet for bevægelse – men skal prioriteres.

Ellers kan jeg ikke være i overskud. Og så kan jeg ikke være den kæreste, elsker, veninde [… Mor, chef, kollega, kone …], som jeg gerne vil være.

Så har du overblik over dine behov? Kan du mærke dem – eller tænker du: “Behov? Hvad er det?”. Kan du allerede se nu, at der er behov, som du ikke får dækket? Og i så fald; hvordan kan du skrue op for at de bliver det? Bare en smule? Jeg lover dig – det gør en forskel.

Den 31. juli holder jeg en søndagshyggeworkshop, hvor du kan få hjælp og støtte til at knække din kode til overskud – se mere her

Kristine Øjken design.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få den gratis guide: Livsformålet i dit Fødselstal
.

AKTUELT

LIVSFORMÅLet I DIT FØDSELSTAL Når vi kender vores største potentialer og udfordringer, er vi godt klædt på til at realisere vores drømme.
Vil du kende dine kvaliteter, naturtalenter og udfordringer? BOOK HER

DIN LIVSRYTME OG TIMING Hvilke af dine unikke kvaliteter og udfordringer kommer særligt i spil i netop dette år? Hvornår har du medvind og hvornår har du modvind? Hvilke temaer er på spil?
BOOK HER

FØLG MED PÅ INSTAGRAM